Taaltoetsen

Je kunt bij Hogeschool Utrecht een aantal Engelstalige en Nederlandstalige bacheloropleidingen volgen. Om je hiervoor aan te melden, moet je kunnen aantonen dat je de Engelse, dan wel Nederlandse taal voldoende beheerst.

Engelse taaltoets

Als je een havo-, vwo- of mbo niveau 4 diploma hebt, is dat een bewijs van voldoende beheersing van de Engelse taal. Als je geen van deze diploma's hebt, moet je een Engelse taaltoets (TOEFL of IELTS) doen om je beheersing van de Engelse taal te laten beoordelen. Hierop zijn een paar uitzonderingen. Als je je vooropleiding hebt gevolgd in de VS, Groot-Brittannië, Ierland, Canada, Australië of Nieuw Zeeland, of als je in het bezit bent van een internationaal American high school diploma, een Britse IGCSE's/A-levels, of een IB-diploma, hoef je geen taaltoets te doen voor de bacheloropleidingen.

Aanmelden Engelse taaltoets
Je kunt je aanmelden voor de Engelse taaltoetsen via www.ielts.org (IELTS test) of www.toefl.org (TOEFL test). Na de toets ontvang je een Statement of Results. Via de site van IELTS of TOEFL kun je deze digitaal doorsturen naar Hogeschool Utrecht sturen door gebruik te maken van onze instituutscode 9942. Je kunt ook zelf een kopie (geen screenshot) sturen naar Hogeschool Utrecht. Meer informatie over taaltoetsen en de vereiste scores vind je op www.international.hu.nl.

Nederlandse taaltoets

Als je een buitenlandse vooropleiding hebt en je nu een Nederlandstalige opleiding wilt gaan volgen, moet je het staatsexamen NT2 II (Staatsexamen Nederlands als Tweede Taal, niveau II) afleggen. Ook als je een Nederlandse nationaliteit hebt en een buitenlands diploma hebt behaald, moet je het staatsexamen NT2 II afleggen. Neem voor meer informatie contact op met je opleiding.

Aanmelden Nederlandse taaltoets
Je kunt je aanmelden voor een Nederlandse taaltoets via de site van DUO. Tussen het moment van aanmelden en het examen zelf zit minimaal zes weken, in verband met de betaaltermijn en de administratieve organisatie van het examen. De uitslag van het examen komt na ongeveer vijf weken op de site van DUO te staan.