Meldpunt Prullenbak wil journalistieke online content redden

30-10-2017

Waar analoge kranten en tijdschriften, en televisie en radio standaard gearchiveerd worden, blijkt digitale archivering nog niet vanzelfsprekend te zijn. Zo is het mogelijk dat (historische) journalistieke content nooit meer te achterhalen is. Daarom start het lectoraat J. Lab van Hogeschool Utrecht het Meldpunt Prullenbak.

Prullenbak journalism-lab“Hoeveel is het? Ik heb een stickie van 128gb,” reageert Arnout Jaspers op de reactie van Elmar Veerman op Facebook. Veerman heeft de meeste content van Wetenschap24 nog wel op een harde schijf staan. De discussie op Facebook wordt gevoerd naar aanleiding van de lancering van Meldpunt Prullenbak. Veel online content verdwijnt, maar, zo blijkt uit de eerste reacties, is toch nog wel ergens. Op iemands harde schijf, niet toegankelijk voor het publiek.

Vijftien meldingen

De eerste week van Meldpunt Prullenbak levert vijftien meldingen op. KPN’s Planet.nl, één van de eerste nieuwssites, is geheel verdwenen. Hetzelfde geldt voor DAG.nl, de site van gratis krant DAG die in 2009 werd opgeheven, en spitsnieuws.nl, de site van Sp!ts, de gratis krant van TMG die in 2014 stopte. Soms blijkt ook dat oudere nieuwsartikelen van bestaande websites niet meer terug te vinden zijn. J-lab onderzoeker Daniela van Geenen ondervond dit tijdens haar onderzoek naar de Twitter-sfeer van Nederland. Oude tweets van de accounts van het AD en De Telegraaf bevatten niet werkende links. Via Google waren deze artikelen ook niet meer te bereiken. Ook prestigieuze projecten lijken te verdwijnen. Zoals de interactieve kaart van Nederland van Boven, een documentaire serie van de VPRO.

Auteursrecht

De problematiek rondom webarchivering lijkt deels te liggen in het bewustzijn bij mediabedrijven. Maar dat is niet het hele verhaal. Vanuit technologische perspectief is het ook helemaal niet zo makkelijk om een website te archiveren. Daarnaast valt het materiaal dat wordt gearchiveerd gewoon onder het auteursrecht. Dit betekent dat de partij die het materiaal wil archiveren en toegankelijk wil maken, hiervoor toestemming nodig heeft van de maker.

Niemand verantwoordelijk

In Nederland kennen we geen organisatie die verantwoordelijk is voor het archiveren van websites. Wel bestaan er verschillende collecties als onderdeel van reeds bestaande archieven. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag archiveert sinds 2007 Nederlandse websites over taal, cultuur en geschiedenis. Het archief is in verband van auteursrecht en privacywetgeving alleen toegankelijk in de KB. Beeld & Geluid, dat vorig jaar fuseerde met het Persmuseum, zou een voor de hand liggende partner zijn voor de archivering van journalistieke werken. Het heeft nu ongeveer 200 websites (allemaal gerelateerd aan media) in het archief, en werkt aan de uitbreiding en het toegankelijk maken van deze collectie.

Maar voorlopig springt J-Lab van Hogeschool Utrecht dus in het gat. Mis jij journalistieke online content die volgens jou behouden zou moeten blijven? Vul het hier in.