Faciliteiten

Als topsporter heb je ondersteuning nodig om je studieloopbaan te combineren met je sport op nationaal of internationaal niveau.

Timo Mans

Topsporters die voldoen aan de criteria en een topsportstatus hebben, kunnen in aanmerking komen voor de volgende faciliteiten:

  • begeleiding bij het plannen van de studie;
  • in samenspraak met de examencommissie uitstel of verplaatsen van tentamens, indien mogelijk;
  • samenwerking met NOC*NSF, Olympische netwerken, Nationaal Topsport Centra, Regionale Trainingscentra en topsportbegeleiders;
  • financiële ondersteuning als er studievertraging wordt opgelopen door het sporten op topniveau.

Je wordt begeleid door de studieloopbaanbegeleider (slb-er) van je eigen opleiding/instituut waar je studeert en door de topsportcoördinator.

Het kan voorkomen dat je door de combinatie studie en topsport niet aan de gestelde eisen kunt voldoen om op termijn de studie succesvol af te ronden. Dan kan er vanuit de opleiding die je volgt dringend worden geadviseerd om je studie te staken. Als studenttopsporter neem je daarover zelf de beslissing. 

Ervaringen van studenten

Djanne van Kooten, student HBO-recht, NT-status atletiek            
De afgelopen periodes had ik geluk: al mijn vakken waren dusdanig geroosterd dat ik kon trainen op de momenten dat ik dat wilde. In periode A ging het even wat minder met een vak. Toen hebben de topsportcoördinator en de studieloopbaanbegeleider ervoor gezorgd dat ik lessen kon volgen in een andere klas. In de eerste tentamenperiode heb ik alles gehaald. Ik denk wel vooruit, want in tentamenperiode C staat een trainingsstage gepland. Daarom zocht ik al voor de jaarwisseling overleg met de topsportcoördinator om te zien hoe ik deze tentamenperiode kan invullen.
                                     
Stef van Kampen, student accountancy, belofte status judo
Dit jaar heb ik de overstap van MBO naar HBO gemaakt. Hier is de combinatie studie-sport zwaarder. Waar klasgenoten tijd hebben om te studeren, sta ik in de dojo. Ook heb ik veel reistijd naar Topsport Steunpunt Judo Rotterdam en naar kernploeg training in Nieuwegein. Het is erg plannen, maar gelukkig train ik vaak in de avond of middag. Ik zit niet in een sportklas, maar één keer per blok heb ik contact met de decaan over de planning. We kijken naar wanneer het beste is om de toetsen in te halen in verband met afwezigheid door trainingsstages. Ook kijken we naar het gewone rooster. Deze wordt indien mogelijk aangepast aan mijn trainingsschema. Naast mijn studie en sport, werk ik zelfs nog af en toe op zaterdag, als ik geen toernooien heb. Voor die flexibiliteit ben ik mijn baas heel dankbaar.
Stef van Kampen

Contact

Voor meer informatie over topsport en studeren aan Hogeschool Utrecht kun je terecht bij de topsportcoördinator of het faculteitsdecanaat.
 
Topsportcoördinator
Lenneke de Jeu-Stel
E: topsport@hu.nl
Twitter: @TopsportHU