Topsportstatus

Bij Hogeschool Utrecht wordt er gewerkt met topsportstatussen. Om als topsporter extra ondersteuning te krijgen, dien je een topsportstatus te hebben. Hiervoor moet je voldoen aan een aantal criteria.

Iisanne de Haas

Hogeschool Utrecht hanteert voor topsporters dezelfde indeling als NOC*NSF. Dit betekent dat een student een topsporter is als hij op de hoogste niveaus de sport beoefent, zoals deelname aan E(J)K’s, W(J)K’s en Olympische Spelen. Studenten die lid zijn van een Nationaal Topsport Centrum (NTC), een Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO), op nationaal niveau presteren, in Jong Oranje zitten of beschouwd worden als aanstormend talent, kunnen ook onder de topsportregeling vallen. Dit zal per student bekeken worden. Aan de hand van de criteria krijg je een topsportstatus. Aan welke criteria je moet voldoen is te vinden op de website van NOC*NSF.

Een topsportstatus is geen vaststaand gegeven. Het wordt periodiek met de topsportcoördinator geëvalueerd en ieder studiejaar opnieuw vastgesteld.

Criteria

Aan welke criteria je moet voldoen is te vinden op de website van NOC*NSF.

Je bent topsporter als je in het bezit bent van een:

  • A-status van NOC*NSF: Een sporter komt voor een A-status in aanmerking wanneer hij of zij bij een WK of Olympische Spelen bij de beste 8 van de wereld is geëindigd. Het is aan de bond een sporter voor te dragen bij NOC*NSF.
  • B-status van NOC*NSF: Een sporter komt in aanmerking voor een B-status wanneer hij of zij bij de 16 beste sporters van de wereld behoort.
  • HP-status van NOC*NSF: Deze status is over het algemeen bedoeld voor jonge sporters waarvan de verwachting is dat ze binnen afzienbare tijd tot de wereldtop gaan behoren.
  • Talentstatus van NOC*NSF (Internationaal Talent, Nationaal Talent of Belofte).

Verder kom je aan in aanmerking voor een topsportstatus, als je in het bezit bent van een Regiostatus-1. Een sporter komt in aanmerking voor een Regiostatus-1, indien hij/zij in een nationale (jeugd)selectie zit en/of deelneemt aan een E(J)K of W(J)K van een categorie 1 t/ 4 sport. Deze status wordt afgegeven door het Olympisch Netwerk midden Nederland.

Ervaringen van studenten

Bart de Haan, student Faculteit Natuur & Techniek,  regio 1 status zeilen            
Ik leef een Olympische droom voor Rio 2016. Ik beoefen de sport zeilen in de discipline, 49er. Hiervoor train ik elke dag door weer en wind, door mijzelf tot het uiterste te pushen en creatieve manieren te bedenken ga ik de top halen. Hogeschool Utrecht heeft mij hier altijd in ondersteunt. Naast de ondersteuning van de HU ben ik samen met Jeroen Eerden een bedrijf gestart, CrowdSport. 
 
Tot nu toe is onze beste prestatie 3de op het WK onder de 23. Vanuit de Hogeschool heb ik altijd de ruimte gekregen om mijn sport te beoefenen goede begeleiding en advies gekregen. De examencommissie werkt altijd goed mee zodra het vanuit de topsportcoördinator of slb-er wordt aangegeven dat iets verzet moet worden. Mijn ervaring met andere studenten is prettig, alleen de projecten waren soms lastig te combineren. Gelukkig heb ik deze altijd in een 'rustige' periode kunnen afsluiten.
Bart de Haan

Contact

Voor meer informatie over topsport en studeren aan Hogeschool Utrecht kun je terecht bij de topsportcoördinator of het faculteitsdecanaat.
 
Topsportcoördinator
Lenneke de Jeu-Stel
E: topsport@hu.nl
Twitter: @TopsportHU