Doorstuderen na mbo

Na je mbo door naar het hbo? Dat betekent zelfstandig werken en veel lesstof in korte tijd. Welke studie wil je doen? Welk beroep past bij je? Waar ben je goed in? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.

1. Is een hbo-opleiding iets voor mij? mbo gids
2. Welke opleiding past bij mij?
3. Hoe zit het met de toelatingseisen?
4. Wat is in het hbo anders dan in het mbo?
5. Kan ik vrijstellingen krijgen?
6. Hoe zwaar is een hbo-opleiding?
7. Hoe is een hbo-studie opgebouwd?
8. Kan ik makkelijk van studie veranderen?
9. Vind ik makkelijk een baan met een hbo-diploma?
10. Wat is het verschil tussen een beroep op mbo- en op hbo-niveau?

1. Is een hbo-opleiding iets voor mij?
Stel jezelf een paar vragen. Heb je zoveel interesse in een vakgebied dat je er graag in verder studeert? Ben je nieuwsgierig naar de theorie en de bedrijfsprocessen achter uitvoerend werk? Kun je goed zelfstandig werken en heb je ambitie? Is het antwoord op (een van) deze vragen ja? Dan is een hbo-opleiding waarschijnlijk iets voor jou.Wil je het zeker weten, kies dan in je mbo-opleiding een 'keuzedeel voorbereiding hbo'.

2. Welke opleiding past bij mij?
Laat je goed informeren: verzamel informatie via brochures en websites. Praat erover met familie, vrienden en de decaan op je school. Meer weten? Kom naar open dagen en meeloop- en proefstudeerdagen!

3. Hoe zit het met de toelatingseisen?
Heb je op het mbo een middenkader- of specialistenopleiding (niveau 4) gevolgd? Dan kun je doorstuderen aan de HU. De specifieke toelatingseisen vind je bij de opleiding van je keuze. Naast de wettelijke toegangseisen zijn er ook adviezen over een goede voorbereiding, zodat je weet of je het niveau van de opleiding aankunt.

4. Wat is in het hbo anders dan in het mbo?
Projectonderwijs, het werken in groepen, de verhouding tussen lesuren en praktijkuren, de portfolio’s en de toetsen: je kent het allemaal al van het mbo. Toch is er ook verschil. Je krijgt minder uitleg van je docenten, je gaat meer zelfstandig aan de slag en neemt meer initiatief. Dit is in het begin niet altijd even gemakkelijk, maar in het algemeen ben je er na een half jaar wel aan gewend.

5. Kan ik vrijstellingen krijgen?
Hogeschool Utrecht geeft geen vrijstellingen voorafgaand aan de start van je studie. Er zijn wel diverse mogelijkheden tot versnellen binnen de studie. Kijk hiervoor bij de opleiding van je keuze.

6. Hoe zwaar is een hbo-opleiding?
Als mbo-student heb je het voordeel dat je al flink wat praktijk- en werkervaring hebt. Het niveau van de lesstof is op het hbo wel een stapje hoger. De hoeveelheid lesstof wordt aanzienlijk groter en de opdrachten in de werkgroepen zijn uitgebreider. Bovendien is het lesmateriaal regelmatig in het Engels. Je kunt tijdens de studie een beroep doen op studieloopbaanbegeleiders als je moeite hebt met de overstap naar het hbo. Vaak heeft een opleiding ook mentoren die je kunnen begeleiden. Volg je een 'keuzedeel voorbereiding hbo' in je mbo-opleiding, dan ervaar je het tempo en niveau van het hbo den lijve en weet je goed waar je aan begint.

7. Hoe is een hbo-studie opgebouwd?
Het eerste jaar is het propedeusejaar. Hierna volgt de hoofdfase die tweeënhalf tot drie jaar duurt. Aan het eind van het tweede of derde jaar kies je een richting waarin je wilt afstuderen. Met een eindscriptie sluit je je studie af. Een opleiding aan een hogeschool heet een bacheloropleiding. Je volgt dan een aantal vaste vakken. Daarnaast bieden de HU-opleidingen een aantal keuzemogelijkheden om je te specialiseren. Bijvoorbeeld door een vak naar vrije keuze dat een half jaar duurt (minor).

8. Kan ik makkelijk van studie veranderen?
Kom je er in het eerste halfjaar achter dat je studie toch niet goed bij je past, dan kun je (tot 1 februari) switchen naar een andere hbo-opleiding. Het beste kun je dat bespreken met de decaan of met je studieloopbaanbegeleider.

9. Vind ik makkelijk een baan met een hbo-diploma?
Studenten met een hbo-bachelordiploma hebben behalve theoretische kennis, vooral ook praktische kennis en ervaring opgedaan. Met een hbo-diploma kun je makkelijker een baan vinden, afhankelijk van de sector waarin je werk zoekt. Je leest hier meer over bij de opleiding van je keuze. In het algemeen heeft zo’n 80 procent van de afgestudeerden aan de HU onmiddellijk na de studie een baan. Na een half jaar is dat percentage opgelopen tot 96 procent.

10. Wat is het verschil tussen een beroep op mbo- en op hbo-niveau?
In beroepen op mbo-niveau ben je van toegevoegde waarde wanneer je goed bent in de uitvoering van specifieke taken op een afgebakend terrein. Bij beroepen op hbo-niveau is de verwachting dat je je werk in een breder perspectief bekijkt, in relatie met andere afdelingen, verbindingen daartussen kan leggen en werkprocessen kunt analyseren én verbeteren. In sommige beroepen op hbo-niveau ga je juist meer de diepte in en maak je een verdiepingsslag op bijvoorbeeld je mbo-kennis en ervaring.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Student Service Desk helpt je graag: info@hu.nl. 088 481 81 81 (op werkdagen van 09:30 tot 16.30 uur).

Deeltijd of duaal studeren?

Werk en Studie Aanbod voor werkenden