Dubbele onderwijsbevoegdheid voortgezet onderwijs/middelbaar beroepsonderwijs

Wat houdt een dubbele onderwijsbevoegdheid in?

Bij de bacheloropleidingen tot leraar voortgezet onderwijs van Hogeschool Utrecht kun je twee studies tegelijkertijd volgen. Als je beide opleidingen succesvol afrondt, behaal je twee diploma’s. Je mag dan in twee vakken lesgeven. Met twee diploma’s vergroot je je kans op een baan in het onderwijs. Daarnaast ben je als docent flexibeler op scholen in te zetten. Kortom, je bent extra interessant voor het beroepenveld!

Flowchart dubbele onderwijsbevoegdheid

Hoe meld je je aan voor dit traject?

Ook al wil je twee studies volgen, je meldt je in Studielink in eerste instantie aan voor één opleiding tot leraar voortgezet onderwijs. In het tweede jaar schrijf je je in voor je tweede studie.

Hoe werkt het?

Als je een dubbele bevoegdheid wilt halen, start je in het eerste jaar met een verzwaard versneld studietraject. Dit houdt in dat je in het eerste en tweede jaar van je studie extra vakken volgt. Als je aan het eind van het tweede jaar genoeg studiepunten hebt behaald, kun je in het derde jaar beginnen met het behalen van de extra bevoegdheid. Deze tweede studie kun je dan binnen drie jaar afronden. In totaal studeer je dan vijf jaar.

Zijn er extra kosten?

Je betaalt maar één keer collegegeld zolang je beide studies tegelijkertijd volgt. Omdat je vijf jaar studeert in plaats van vier, betaal je wel één jaar extra collegegeld. Maar dan heb je ook twee diploma’s!

Zijn er ingangseisen?

Iedereen mag deelnemen aan het speciale studietraject dat vanaf het eerste jaar wordt aangeboden. Houd er wel rekening mee dat je gedisciplineerd moet  werken, goed moet plannen en zelfstandig moet kunnen studeren. Ook moet je voldoende tijd hebben om de lessen van beide opleidingen te volgen. Je volgt soms lessen samen met deeltijdstudenten; dat kan in de avonduren zijn.

Hoe is het studietraject opgebouwd?

Het totale traject voor het volgen van twee studies duurt vijf jaar. In het eerste en tweede jaar volg je extra vakken binnen je eerste studie. In het derde, vierde en vijfde jaar volg je daarnaast vakken van je tweede opleiding. Je loopt vooral stage in je eerste studie. De eindstage doe je in beide vakken. De vakken over het beroep van docent, hoef je voor beide studies maar één keer te volgen. Tijdens het gehele traject word je begeleid door een speciale coördinator.

Wat is de totale studielast?

Als je beide studies afrondt, behaal je 2 x 240 studiepunten. Aangezien je de vakken over het beroep van docent maar een keer hoeft te doen, is het aantal daadwerkelijk te behalen studiepunten lager, namelijk 305 studiepunten. Houd rekening met zo’n 8 tot 10 uur extra studielast per week.

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de StudentServiceDesk, via telefoon 088-4818181 of e-mail info@hu.nl.