Student over deze opleiding

“De kopopleiding maakt mij een stuk interessanter voor de arbeidsmarkt en ik ben niet gebonden aan één beroep.” - Matthias Zandvliet (oud-student kopopleiding Leraar Omgangskunde)

Tijdens mijn opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan de Christelijke Hogeschool Ede mocht ik in het derde jaar een gastcollege geven over mijn stage. Ik vond dit zo leuk dat ik ging nadenken over de combinatie van lesgeven en werken in het werkveld. Gedurende mijn studie had ik een docent die deze twee dingen combineerde en zijn lessen waren daardoor erg inspirerend. Het zorgde voor een koppeling tussen theorie en gebeurtenissen uit de praktijk. Ik ging mij verdiepen in de mogelijkheden en kwam erachter dat ik met een kopopleiding in één jaar leraar kon worden.

De kopopleiding is goed bevallen maar was wel pittig. Dit komt mede doordat ik daarnaast nog werkte in de hulpverlening. Ik moest dus een goede balans proberen te vinden. Gelukkig was er veel begeleiding en ruimte voor intervisie. Tijdens de kopopleiding vond ik de manier van lesgeven erg goed. We kregen bijvoorbeeld geen hoorcolleges maar waren in de lessen bezig met samenwerkend leren. Hierdoor kon ik zelf ervaren hoe dit werkt en kan ik het nu beter toepassen.

Ik werk op dit moment zowel in de hulpverlening als op een mbo-school en heb de combinatie die ik wilde dus te pakken. De combinatie zorgt voor een leuke afwisseling, maakt mij een stuk interessanter voor de arbeidsmarkt en ik ben niet gebonden aan één beroep. In de toekomst wil ik de combinatie behouden maar mijn werkzaamheden in het onderwijs graag uitbreiden. Bijvoorbeeld naar twee dagen in de week.