Hoe ziet een hbo opleiding eruit?

Het eerste jaar is het propedeusejaar. Hierna volgt de hoofdfase die drie jaar duurt. Aan het eind van het tweede of derde jaar kies je een richting waarin je wilt afstuderen. Met een eindscriptie sluit je je studie af.

Leraar aardrijkskunde

Een opleiding aan een hogeschool heet een bacheloropleiding. Tijdens je bacheloropleiding volg je een major (het hoofdprogramma). Daarnaast kies je een minor: een samenhangend keuzepakket.

Meteen in het eerste jaar van de lerarenopleiding loop je stage op een school. Zo ervaar je hoe het is om als leraar te werken. Hierbij krijg je goede begeleiding van zowel Hogeschool Utrecht als de school waar je stage loopt. Je observeert lessen, geeft leerlingen individuele begeleiding en na een tijdje leg je zelf iets klassikaal uit. Hoe verder je studie vordert, hoe onafhankelijker je de taken op een school uitvoert. Tijdens de stage in het laatste jaar zal je zelfstandig voor de klas staan.

‘Toen ik de overstap van mbo naar hbo maakte, dacht ik dat het veel te moeilijk en zwaar zou worden. Maar wie niet waagt, die niet wint. Anderen kunnen het ook, dus waarom jij niet? Ga er voor de volle honderd procent voor, dan komt de rest vanzelf.’ Rend Algehaili, eerstejaars student lerarenopleiding (22)

Kan ik makkelijk van studie veranderen?

Kom je er in het eerste halfjaar achter dat je studie toch niet goed bij je past, dan kun je tot 1 februari switchen naar een andere hbo-opleiding. Dat heeft géén gevolgen voor je studiefinanciering. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Het beste kun je dat bespreken met de decaan of met je studiebegeleider.

Associate degree

Lijkt een hbo studie van vier jaar je te lang? Dan zou je kunnen nadenken of een tweejarige Associate degree iets voor je is. Dit is een tweejarige studie die je opleidt tot onderwijsondersteuner niveau 2. Na afronding ontvang je het diploma Associate degree: dat is een diploma tussen mbo-4 en hbo-bachelorniveau in. Binnen de Faculteit Educatie kun je kiezen voor