Verschil tussen mbo en hbo

Voordeel van een mbo-student is dat je al flink wat praktijk- en werkervaring hebt. Projectonderwijs, het werken in groepen, de verhouding tussen lesuren en praktijkuren, de portfolio’s en de toetsen: je kent het allemaal al van het mbo. Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen mbo en hbo.

Zo ligt het niveau van de lesstof op het hbo een stapje hoger. Je krijgt minder uitleg van je docenten en je gaat meer zelf aan de slag en neemt meer zelf initiatief. Het tempo ligt hoger en de hoeveelheid lesstof is aanzienlijk meer.

Het verschil tussen de literatuur op het mbo en hbo is groot. De stof die je moet lezen op het hbo is best wel veel, zwaar en uitgebreid. Daarnaast heb je veel verschillende boeken nodig en dus een hoop literatuur die je moet lezen, voor verschillende vakken.

Omdat er in de lessen niet altijd tijd is om de leerstof uitgebreid te bespreken, zal thuis flink wat tijd moeten besteden aan het bestuderen van de literatuur. Het is erg belangrijk om de in elk geval opgegeven literatuur goed bij te houden.

Dat bestuderen is in het begin niet altijd even gemakkelijk, maar de meeste studenten zijn er na een paar maanden aan gewend. En bedenk: je hoeft het niet alleen te doen. In de lessen is er aandacht voor je studievaardigheden en je taalvaardigheid. Ook kun je extra ondersteuning krijgen in de werkplaats.

Er is meer vrijheid op het hbo en minder sturing. Dat betekent ook meer eigen verantwoordelijkheid. Op het mbo was het bijvoorbeeld niet zo erg als je een opdracht te laat inleverde. Op het hbo betekent dat geen studiepunten. Het fijne van het hbo is dat ik minder les heb en daarom meer vrije tijd.’ Rend Algehaili, eerstejaars student lerarenopleiding (22)