HU-studenten winnen publieksprijs van Slim OV-idee

22-03-2016

Lexanne Sluijter en Kim van Veldhuijzen, tweedejaars studenten Communication and Multimedia Design, hebben de publieksprijs gewonnen van Slim OV-idee, een wedstrijd voor ideeën om het openbaar vervoer te verbeteren. De twee studenten ontwikkelden een applicatie waarbij de omroepen van de conducteur in de trein worden omgezet naar een bericht voor de smartphones en smartwatches van reizigers. Samen wonnen ze een geldprijs van 1.250 euro.

HU-studenten Lexanne en Kim winnen publieksprijs Slim OV-ideeLexanne en Kim bedachten deze applicatie voor een speciale doelgroep: dove mensen. Ze  kwamen erachter dat deze applicatie ook erg handig is voor niet-dove reizigers. De reden: berichten die worden omgeroepen tijdens het reizen met het openbaar vervoer zijn meestal slecht te horen. Dit zorgt voor veel frustraties bij de reizigers. Maar ook het inchecken gaat niet altijd goed. Bij deze applicatie krijgen reizigers een melding op de telefoon wanneer ze zijn in- of uitgecheckt. Zo weet de reiziger of dit goed is gegaan. Hun applicatie ‘de omzetter’ lost dus twee problemen tegelijk op.

Invoering lastige klus

Volgens Kim wordt het best een lastige klus om de omzetter in te voeren. Hun instrument geldt niet alleen voor de trein, maar voor al het openbaar vervoer. “Alle treinen, metro’s, bussen, trams en stations moeten beschikken over een extra systeem”, zegt ze. “Maar het hoeft natuurlijk niet gelijk overal te werken. Je kan klein beginnen door het bijvoorbeeld eerst alleen op de stations te laten werken." De applicatie geeft volgens de studenten meer duidelijkheid en helderheid tijdens het reizen. "Hierdoor wordt het reizen met het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijker", zegt Kim. "De klanttevredenheid zal stijgen en meer mensen zullen de stap nemen om met het openbaar vervoer te reizen."

Een enquête onder dove mensen

De studenten deden eerst onderzoek voor ze de applicatie ontwikkelden. Ze namen een enquête af onder dove mensen. Lexanne: "Die gaven aan dat zij bang zijn om met het openbaar vervoer te reizen, omdat de onverwachte wijzigingen en vertragingen voor veel onzekerheid zorgen. Wij denken met deze applicatie bij hen een drempel weg te nemen, zodat zij weer sneller de stap durven te zetten om met het openbaar vervoer te gaan reizen."

De studenten zijn na de prijsuitreiking direct aangesproken door Stefan de Konink van Stichting OpenGeo, die serieuze interesse heeft in hun idee. Lexanne: "Zijn bedrijf is zelf ook bezig met een groot project om het openbaar vervoer voor mensen met een beperking toegankelijker te maken. Wij gaan binnenkort om de tafel zitten om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor samenwerking."

Slim OV-idee

Met het initiatief 'Slim OV-idee' daagde de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag - in samenwerking met de regionale openbaar vervoerders - young professionals, studenten en mensen uit de creatieve industrie uit om een idee te bedenken om het openbaar vervoer te verbeteren.