Wat is de oorzaak van leukemie, allergie of dementie? Hoe ontdek je met moderne DNA- en eiwittechnieken afwijkingen die een ziekte kunnen verklaren? Hoe verbeter je een vaccin tegen griep, ebola of COVID om een epidemie te voorkomen? Hoe kunnen we medisch onderzoek zo uitvoeren dat er minder proefdieren nodig zijn? En hoe verwerk je de enorme hoeveelheid data die biologische experimenten kunnen opleveren? Maakt dit jou nieuwsgierig? Dan is de hbo-opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences, BML) iets voor jou!

Onze studenten vertellen je graag meer over de studie Life Sciences

Video afspelen
4:54

Tijdens de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) ben je met je hoofd én met je handen bezig in onze moderne laboratoria. Je verdiept je in onderzoek dat grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid van mensen. Of je levert een bijdrage aan de ontwikkeling van duurzame en gezonde voeding. Je bekwaamt je daarbij in geavanceerde laboratoriumtechnieken en je leert alles over onderzoeksmethoden en de verschillende apparaten die je daarvoor gebruikt. Daarnaast leer je hoe je resultaten van je experimenten analyseert en daarover rapporteert. Soms werk je daarbij individueel maar vaak samen, met andere studenten, docenten en onderzoekers uit het werkveld.

Open dagen

Past deze opleiding bij jou? Ontdek het tijdens de studiekeuze-events!

Brochure van de opleiding

De belangrijkste informatie op een rij? In de brochure vind je alles over de opleiding in één handig document.

Tijdens de opleiding

onderzoek van levensbelang

Je leert hoe je met onderzoek kunt bijdragen aan de gezondheid van mens en dier. Dit doe je met experimenten in het laboratorium en door cursussen te volgen. De opgedane kennis pas je toe tijdens stage bij een bedrijf, ziekenhuis of instituut. 

Na de opleiding Biologie en Medisch Laboratorium onderzoek (Life Sciences): werken in een laboratorium
73%

vindt een baan binnen 1,5 jaar

Na de opleiding

Afgestudeerd en aan de slag

Na je studie kun je als biomedisch analist starten bij een bedrijf, ziekenhuis, onderzoeksinstituut of universiteit. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een master te volgen.

Toelatingseisen Life Sciences

Studeren na middelbare school of mbo?

Je kunt starten met de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences) als je een havo-, vwo- of mbo diploma (niveau 4) hebt.

Studeren zonder diploma?

Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen (geschikt) diploma? Dan moet je een toelatingsonderzoek doen.

Is deze opleiding iets voor jou?

  • Je hebt affiniteit met medische biologie

    Je vindt vakken als Biologie en Scheikunde boeiend en het gaat je goed af. Je zet hierbij graag je wiskundige kennis in.

  • Je bent nauwkeurig, kritisch en een doorzetter

    Je doet onderzoek naar belangrijke vraagstukken. Je bedenkt kleine stappen in een groter onderzoek en lost hiermee in detail praktische problemen op. Je vindt het leuk om experimenten uit te voeren in een laboratorium. Je legt resultaten nauwkeurig vast en je rekent aan data, om ze vervolgens kritisch te verwerken.

  • Je kunt zelfstandig- en ook samenwerken

    Als biomedisch analist moet je goed samen kunnen werken met alle leden van een onderzoeksgroep om een vraagstuk te kunnen ophelderen. De resultaten van de experimenten die jij individueel op het lab uitvoert zijn daarbij erg belangrijk.

Handig om te weten

Aanmelden t/m 1 mei
Startmoment September
Locatie Heidelberglaan 7 Utrecht
Diploma Bachelor of Science (BSc)
Numerus fixus Nee
Croho-naam B Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
Croho-code 34397
Studenten

Interesse in de bachelor Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (Life Sciences)?

Vragen over de opleiding?