Journalistiek

Opleidingsinhoud

Studenten in de praktijk

Op deze pagina:

Eerste jaar

In Utrecht staat de praktijk centraal. Direct vanaf de eerste week in het eerste jaar werk je met je medestudenten aan een hyperlocale nieuwssite. Een crossmediale site met nieuws en achtergronden, foto’s en video voor en met echte nieuwsconsumenten. Immers, contact met je publiek, het opzetten en onderhouden van een community wordt steeds meer onderdeel van het vak. Vanaf week één ben je bezig met interviews maken, berichten schrijven, reportages voorbereiden en draaien, onderwerpen researchen en verhalen schrijven. Een betere manier om dit vak te leren is er niet!

Je gaat op zoek naar nieuws en levert ideeën voor waardevolle journalistiek. Al doende werk je hard aan de basisvaardigheden die je nodig hebt om bij een medium te kunnen werken:

 • helder en levendig schrijven
 • fotograferen
 • interviewen
 • research
 • nieuws verslaan en van commentaar voorzien
 • radio en televisie maken

Dat kan allemaal niet zonder dat je beschikt over een grote algemene ontwikkeling en een dosis parate kennis. Je diept inhoudelijke thema’s uit, verkent ethische dilemma’s en actuele thema’s over mens en samenleving. Je legt de grondslag voor een levenslange loopbaan. Deze directe koppeling tussen praktijk en theorie zul je in alle jaren van je opleiding tegen komen.

Bindend studieadvies

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je hoort dan of je door mag naar het tweede jaar of moet stoppen met je studie. De faculteit waar je studeert baseert het bindend studieadvies op jouw studieresultaten.

In totaal kun je in een studiejaar 60 ECTS credits halen. Vanaf studiejaar 2015-2016 moet je minimaal 50 ECTS credits halen in je eerste jaar. Als je dit niet haalt, krijg je een negatief bindend studieadvies. Dan moet je stoppen met de studie.

Tweede jaar en verder

In het tweede studiejaar werk je verder aan je journalistieke vaardigheden en algemene kennis en verdiep je je verder in multimediale toepassingen. Niet alleen door te studeren, maar ook en vooral door praktische opdrachten uit te voeren. Samen met je medestudenten maak je programma’s. Soms met meer nadruk op lange en complexe research, soms staat juist het korte werk centraal waarbij je snel en efficiënt moet werken, zonder de nauwkeurigheid en je publiek uit het oog te verliezen.

Inhoudelijke thema’s uit de actualiteit worden verder uitgediept, denk aan politieke en juridische onderwerpen, maar ook aan lifestyle of mode. Er is ook aandacht voor onderwerpen als beeldtaal, ethiek en mediakritiek.

Je werkt aan een verdieping van je journalistieke vaardigheden, zoals:

 • opname- en montagevaardigheden
 • bronnengebruik
 • vormgeving
 • research

Profilering
Aan het eind van jaar twee ben je klaar voor de bovenbouw, de top van de opleiding, waarin de stage een belangrijk onderdeel is. Tegen die tijd heb je al beter ontdekt welke aspecten van het brede journalistieke werkveld je het meeste aanspreken en kun je, in jaar drie en vier, gaan werken aan je profilering. Niet alleen door de keuze van je stages of freelanceprojecten, maar ook doordat je in jaar drie en vier meer eigen keuzes kunt maken binnen het onderwijs.

Stage

Ergens in jaar drie en vier ga je een half jaar de praktijk in. Hoe je die periode invult, bepaal je voor een deel zelf. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een combinatie van een langere en een korte stage bij diverse media om zo je ervaring te verbreden. Maar je kunt ook tijd inruimen om te werken aan een freelanceportefeuille. Je half jaar praktijk zou je aan het werk kunnen als:

 • Verslaggever bij Trouw, de Volkskrant of NRC
 • Bureauredacteur bij Nieuwsuur
 • Redacteur bij Voetbal International
 • Datajournalist bij One World
 • Redacteur bij Mindshakes
 • Online-redacteur bij NOS

Of je combineert je stage met werk als freelancer voor DUIC, RTV Utrecht en andere opdrachtgevers.

Afstuderen

In het vierde jaar sluit je je studie af met een zogenaamde ‘meesterproef’. Je maakt een aantal (crossmediale) producties en doet een praktijkgericht onderzoek. Je presenteert het gemaakte journalistieke werk in een eindgesprek waarin je laat zien dat je klaar bent voor de beroepspraktijk.

HU Honours

Ben jij ambitieus en op zoek naar meer uitdaging en eigen initiatief tijdens je studie? Dan kun je een honoursonderwijs volgen. Dit zijn speciale trajecten voor gemotiveerde en getalenteerde studenten die meer tijd en energie in hun opleiding willen steken.

Je volgt honourstrajecten naast het reguliere onderwijs. Het vraagt dus een extra investering, maar wel eentje waarbij je het beste uit jezelf haalt.

Na een eindopdracht kom je in aanmerking voor het Honours Certificaat. Hiermee laat je aan bedrijven en toekomstige werkgevers zien wat je in je mars hebt.

Meer weten over het honoursonderwijs?

Of lees op de Trajectumsite over de ervaringen van honourstudenten Georgia en Miral.

Studieloopbaanbegeleiding (SLB)

Persoonlijke begeleiding. Dat krijg je van je studieloopbaanbegeleider (slb’er). Met jouw begeleider bespreek je vorderingen en eventuele studieproblemen. Ook kun je bij hem of haar terecht met alle vragen over je studie. Je maakt al kennis met je studieloopbaanbegeleider tijdens de startdagen, helemaal aan het begin van je opleiding.

Studiegids

In de studiegids vind je alle belangrijke informatie over jouw opleiding. De studiegids is bedoeld voor voltijd- én deeltijdstudenten. Behalve lesprogramma’s en studieonderdelen, staan ook alle belangrijke regelingen en afspraken in de gids. Bekijk de studiegids.

Vakken in het eerste jaar

 • Praktijkgericht onderzoek
 • Journalistieke verhalen in audio en beeld
 • Media-ethiek
 • Crossmediaal werken in audio en beeld
 • Humanities
 • Ontwerpgericht onderzoek
 • Journalistieke verhalen in tekst
 • Publieksinteractie
 • Crossmediaal werken in tekst
 • Creativity

Het eerste jaar bestaat uit twee semesters. Het ene semester ligt de nadruk op geschreven journalistiek en fotografie, het andere gaat vooral over audiovisuele media. Terwijl je een nieuwssite maakt voor en over bijvoorbeeld de stad Amersfoort, of Hilversum, leer je alle basisvaardigheden van de journalistiek. Daarnaast maak je kennis met diverse onderzoeksvaardigheden, leer je hoe je contact moet onderhouden met je publiek, en verdiep je je uitgebreid in de ontwikkelingen in de mediawereld.

Student Service Desk

Openingstijden/bereikbaar:
Werkdagen van 09:30-16:30 uur.
E-mail: info@hu.nl
Telefoon: 088 - 481 81 81
Twitter: @HU_Utrecht
Facebook: facebook.com/hogeschoolutrecht
Whatsapp: 06 - 34101698