Leraar Basisonderwijs pabo (Utrecht en Amersfoort)

Ervaringen

Wat vindt Cynthia Huisman ervan?

Cynthia Huisman“We leren de kinderen om eigen keuzes te maken en zelfstandig te werken. Zo zit ikzelf ook in elkaar.”

Gezellige opleiding

“De pabo van de HU in Amersfoort is een gezellige, kleinschalige opleiding. Overal zijn hoekjes waar je met elkaar kunt zitten. Ik voel me geen nummer: ik ken bijna alle docenten, we maken praatjes met elkaar in de gang en bij vieringen (zoals kerst) zitten studenten en docenten gewoon door elkaar. Ook ken ik veel studenten uit andere jaren."

Stages in onder- en bovenbouw

“Je doet in studiejaar 1 en 2 ieder jaar 2 stages: een in de bovenbouw en een in de onderbouw. De hogeschool wijst je daarvoor een stageplaats toe. Vanaf het derde jaar is er een scholenmarkt, daarbij kun je zelf kijken welke school bij je past en je voorkeuren aangeven. Ik ben geplaatst op de school van mijn eerste voorkeur, een Jenaplanschool. Ik loop daar stage in de middenbouw, groep 3-4-5. Ik vind het leuk om actief bezig te zijn met de kinderen en met hen aan thema’s te werken. Dit schooltype past echt bij mijn visie op onderwijs, omdat we de kinderen leren om eigen keuzes te maken, en zelfstandig te werken. Zo zit ikzelf ook in elkaar. Een ander kenmerk van Jenaplanonderwijs is dat de oudere kinderen de jongere helpen, dat vind ik ook mooi. Ook het werken in hoeken vind ik prettig. Tijdens mijn vorige stage (in de kleuterklassen) heb ik hoeken gemaakt voor de kinderen, zoals een benzinestationhoek en een kledingwinkelhoek.”

Leraarschap

“Kom naar de HUpabo als je het niet alleen leuk vindt om met kinderen te werken en te spelen, maar hun ook echt iets wil bijbrengen. Het gaat om het leraarschap. Je moet daarvoor veel doen. Je stages, opdrachten, colleges, tentamens: je bent echt 5 dagen per week druk bezig. Maar er is een goede koppeling tussen je lessen op de hogeschool en je stage. Wat je leert op de HU, pas je met opdrachten meteen toe op je stageschool. En omgekeerd bespreek je je stage-ervaringen op de HU. Uiteindelijk komen al je opdrachten bij elkaar in een mooi portfolio.”

  

Wat vindt Laurien Trijsburg ervan?

Laurien Trijsburg“Door het bezoeken van de open dag wist ik zeker dat ik de pabo aan de HU wilde gaan volgen. De sfeer is hier goed. In de afgelopen periode heb ik onder andere gewerkt aan een kunstproject. We kregen vaardigheidslessen in beeldende kunst, drama en muziek. Met een projectgroep heb ik naar aanleiding van dit project een kunstdag op mijn stageschool georganiseerd."

"Het allerleukste aan de pabo vind ik de stages. Het fijne aan voor de klas staan vind ik dat ik praktisch bezig ben. Ik kan de theorie, die ik op de opleiding geleerd heb, direct toepassen. Ik vind het bijzonder om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de kinderen. Al in het eerste jaar ga je stage lopen. Hoe verder je bent in je opleiding, des te meer verantwoordelijkheden je in je stage krijgt.”

  

Wat vindt Maarten Dekker ervan?

Maarten Dekker “Ik volg de pabo aan de HU in Amersfoort. Ik voel me hier als een vis in het water: het is kleinschalig en overzichtelijk. Dat past bij mij. De docenten kennen je persoonlijk en je kunt altijd bij ze terecht. Naast colleges zijn er ook samenwerkingsopdrachten en projecten. Elk studiejaar is er een inspiratieweek, steeds vanuit een ander vak. In mijn eerste studiejaar maakte ik met een groepje een Klokhuisaflevering over slavernij. Het is leuk en leerzaam om met andere studenten aan een project te werken."

"Al in het eerste jaar ga je stage lopen. Een stage duurt een half schooljaar, dus je kunt echt wat opbouwen met je klas. Ik vind dat je het meeste leert door in de praktijk bezig te zijn. Orde houden in een klas met mondige kinderen, dat vind ik nog wel eens lastig. Maar als ik kijk naar mijn vorige stages, dan ben ik daar nu flink in gegroeid.” 

Student Service Desk

Openingstijden/bereikbaar:
Werkdagen van 09:30-16:30 uur.
E-mail: info@hu.nl
Telefoon: 088 - 481 81 81
Twitter: @HU_Utrecht
Facebook: facebook.com/hogeschoolutrecht
Whatsapp: 06 - 34101698