Leraar Nederlands tweedegraads

Ervaringen

Wat vindt Simone Groot ervan?

Kennis, interesse, skills en karaktereigenschappen

“Tijdens de opleiding leer je alles wat je moet weten om als docent Nederlands voor een klas te kunnen staan. Je leert allerlei vakinhoudelijke zaken, maar ook didactiek, pedagogiek en onderzoeksvaardigheden komen aan bod. Je ontwikkelt je aan de hand van acht competenties. Deze hebben allemaal raakvlakken met de beroepspraktijk. Aan deze competenties werk je niet alleen op de HU, maar ook in de praktijk op een stageschool.

Persoonlijk ben ik deze opleiding begonnen door mijn affiniteit met de Nederlandse taal. Mijn eerste stageperiode (ik was toen zestien) kan ik mij nog goed herinneren. Met het lesgeven had ik eerst niet zo veel. Ik vond het vooral heel spannend, toch is dit ook uitgegroeid tot een van mijn passies.

Het is best een pittige opleiding. Daarom moet je voor deze studie over doorzettingsvermogen en een positieve instelling beschikken. En je moet natuurlijk gevoel hebben voor de Nederlandse taal. Als je moeite hebt met Nederlands is deze opleiding geen aanrader. Dan kun je beter voor een andere studie kiezen. Goede sociale vaardigheden zijn ook belangrijk. Want je werkt continu met mondige jongvolwassenen.”

De opleiding

“Wat ik een pluspunt vind is de kleinschaligheid van de opleiding. Hierdoor is iedereen goed bereikbaar. Als je vragen of opmerkingen hebt, kun je altijd bij een docent terecht. De docenten zijn ook echt heel goed in de vakken die ze geven. Zo zijn er experts op het gebied van literatuur, taalwetenschap, didactiek, enz. Ze weten als geen ander waar ze het over hebben.

De opleiding sluit goed aan op de beroepspraktijk. Vrijwel alles kun je direct inzetten in de praktijk. Daarnaast ben ik van mening dat je je niet alleen ontwikkelt op vakinhoudelijk gebied of als docent, maar ook op persoonlijk gebied. Daar dragen de colleges Studie en Werk heel erg aan bij.”

Werk, studie en privé gescheiden houden?

“De opleiding tot Leraar Nederlands is geen makkie, maar dat is misschien maar goed ook. Een opleiding waar je zo doorheen vliegt, voelt niet goed. Zelf zocht ik juist nog meer uitdaging in mijn studie. Als jij dit ook wilt, dan zijn er een aantal mogelijkheden. Zo kun je lid worden van verschillende medezeggenschapsraden of je kunt het honoursprogramma volgen.

Ik kan de opleiding prima combineren met mijn privéleven. Wat ook goed geregeld is: als ik een keer een college niet kan bijwonen, kan ik deze volgen via Skype. Gedurende de eerste drie jaar van de opleiding is de woensdag een studievrije dag. Dit geeft ook wat meer ruimte en vrijheid.”

Bewaren

Student Service Desk

Openingstijden/bereikbaar:
Werkdagen van 09:30-16:30 uur.
E-mail: info@hu.nl
Telefoon: 088 - 481 81 81
Twitter: @HU_Utrecht
Facebook: facebook.com/hogeschoolutrecht
Whatsapp: 06 - 34101698