Leraar Techniek tweedegraads

In het kort

Wil jij iets betekenen in het leven van jongeren? Heb je goede sociale vaardigheden en wil je leerlingen inspireren met behulp van vernieuwend onderwijs en ICT? Dan is een lerarenopleiding bij Hogeschool Utrecht iets voor jou!

Met welke technologie zorg je dat ouderen langer thuis kunnen wonen? Welke mogelijkheden biedt de 3D-printer daarin? Of Raspberry Pi? Is het ontwerpen van hardware, zoals een printplaat, de oplossing?

Bij techniek zie je in dit soort vragen een uitdaging om met een technisch ontwerp tot oplossingen te komen. Je staat met techniek midden in de maatschappij: je ontwerpt hulpmiddelen om de wereld duurzamer te maken. Als leraar Techniek gebruik je je vakkennis en enthousiasme voor techniek in je lessen aan leerlingen in het voortgezet en beroepsonderwijs.

Om leraar te worden moet je goed met mensen overweg kunnen. Niet alleen met je leerlingen, maar ook met ouders en met collega’s. Je moet goed kunnen luisteren. Jij vindt het leuk om dingen uit te leggen en leerlingen te begeleiden. Je leert op een lerarenopleiding niet alleen veel over je vakgebied en hoe je les moet geven, maar je leert ook veel over jezelf.

Ben jij gegrepen door techniek? Ben je analytisch maar ook praktisch en oplossingsgericht? Wil je weten of deze opleiding iets voor jou is? Kijk op Past deze opleiding bij mij.

Afstudeerrichtingen

Tijdens je studie maak je een keuze voor een van de twee afstudeerrichtingen: het beroepsonderwijs (bo) of het algemeen vormend onderwijs (avo). Kies je voor het beroepsonderwijs dan kun je lesgeven in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo), het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het volwassenenonderwijs (bve). Voor het vmbo kun je een specialisatie volgen voor de profielen Dienstverlening & Producten (D&P), Media, Vormgeving en ICT (MVI) en Informatietechnologie voor de theoretische leerweg van het vmbo (ITTL). Kies je voor het algemeen vormend onderwijs, dan kun je lesgeven in de onderbouw van de havo en het vwo.  

Beroepsperspectief 

Afhankelijk van de afstudeerrichting die je hebt gekozen, kun je met een tweedegraadsbevoegdheid leraar Techniek lesgeven in de onderbouw van de havo en het vwo of in het vmbo, mbo en volwassenenonderwijs (bve). Je bent bevoegd voor beide richtingen. Wil je werken in een richting waarin je niet bent gespecialiseerd dan bestaat de mogelijkheid dat je moet bijscholen. Lees meer over het beroepsperspectief.

Je leert bij ons met gebruik van de digitale leeromgeving, niet alleen in de lessen, maar ook veel in de praktijk (stage), individueel én in leerteams. Deze mix noemen we blended learning

Je kunt bij Hogeschool Utrecht deze lerarenopleiding voor dit vak combineren met een van de andere vakken. Je haalt dan twee diploma’s en mag in beide vakken les gaan geven. Lees meer over de dubbele bevoegdheid

Voltijd, deeltijd, kopopleiding

De lerarenopleiding Techniek tweedegraads duurt vier jaar. Je kunt de opleiding ook in deeltijd volgen.

Heb je al een bachelor- of masterdiploma in een vakgebied dat verwant is aan een schoolvak? Dan kun je met de eenjarige kopopleiding je tweedegraads lesbevoegdheid halen.

Data: Voor je voltijdstudie moet je de gehele week beschikbaar zijn. Lessen kunnen ingepland worden van 8.30 tot 20.00 uur.
Aanmelddeadline: 01 mei 2018
Prijsinformatie:

De hoogte van het collegegeld is op jaarbasis en afhankelijk van verschillende factoren zoals opleidingsvorm (voltijd, deeltijd, duaal), nationaliteit en een eerder behaalde graad. Aan de hand van de collegegeldmeter bereken je welk collegegeldtarief voor jou van toepassing is.

 

Voor boeken en syllabi moet je rekening houden met € 400 tot € 750 per studiejaar.

Locatie: Padualaan 97 Utrecht
Omvang:

De totale opleiding heeft een omvang van 240 ECTS credits. 1 ECTS credit staat gelijk aan een studielast van 28 uur.

Toelatingseisen:

Havo-, vwo-, of mbo-diploma (niveau 4). Lees meer over de toelatingseisen.

Studie in cijfers:

Lees meer over Studie in Cijfers.