Social Work

In het kort

Wil je met mensen werken en in je beroep bijdragen aan de sociale kwaliteit van de samenleving? Kies dan voor de opleiding Social Work. Je ondersteunt bijvoorbeeld de kwaliteit van het leven van:

 • Ouders en hun kinderen
 • Mensen in armoede
 • Mensen met een beperking
 • Minderheden en vluchtelingen

Goede sociale relaties dragen eraan bij dat mensen zich veilig voelen en zich uiten. En dat ze zich ontwikkelen en een zinvol leven kunnen leiden. Sociaal werkers willen ervoor zorgen dat mensen niet worden buitengesloten en de kans krijgen om mee te doen aan de samenleving.

Drie domeinen

Je werkt in een breed werkveld met drie domeinen:

 1. Sociaal werk in de zorg
 2. Sociaal werk in het jeugddomein
 3. Sociaal werk in het domein welzijn en samenleving

Je werkt veel samen met buurtbewoners, huisartsen, wijkverpleegkundigen, docenten, kunstenaars, politieagenten, pedagogen, psychologen en psychiaters.

Gevarieerde beroepspraktijk

Tijdens de opleiding maak je kennis met deze gevarieerde beroepspraktijk en met wetenschappelijke theorieën. Vanuit bijvoorbeeld psychologie, pedagogiek, sociologie, recht, filosofie, ethiek en kunst en cultuurwetenschappen. Ook ontwikkel je een breed palet aan beroepsvaardigheden en een eigen beroepshouding.

Kies je eigen accent

Hogeschool Utrecht richt zich op de kwaliteit van samenleven in een stedelijke omgeving. De opleiding Social Work heeft een sterke band met Utrecht, Amersfoort en de omliggende regio. Bijzonder aan de opleiding is ook dat je kunt kiezen voor twee accenten:

 1. Forensisch Accent
  Je leert te werken met cliënten die met justitie in aanraking zijn gekomen.
 2. Creatief-Cultureel Accent
  Je leert te werken met creatieve middelen zoals theater, beeldende vorming, muziek, dans, audiovisuele middelen.

Na de opleiding kun je aan de slag in diverse functies, bijvoorbeeld als jeugdzorgwerker, sociaal makelaar of medewerker van een buurtteam. Lees meer over je beroepsperspectief. Wil je weten of de opleiding Social Work iets voor jou is? Kijk of de opleiding bij je past.

Aanmelddeadline: 01 mei 2018
Prijsinformatie:

De hoogte van het collegegeld is op jaarbasis en afhankelijk van verschillende factoren zoals opleidingsvorm (voltijd, deeltijd, duaal), nationaliteit en een eerder behaalde graad. Aan de hand van de collegegeldmeter bereken je welk collegegeldtarief voor jou van toepassing is.

Voor boeken en syllabi is de richtlijn € 400,- tot € 600,- per studiejaar.

Locatie: Padualaan 101 Utrecht
Omvang:

De opleiding Social Work heeft een omvang van 240 ECTS credits. 1 ECTS credit staat gelijk aan een studielast van 28 uur. Kijk voor meer informatie op de pagina Studiebelasting en lesvormen.

De bacheloropleiding Social Work duurt 4 jaar en wordt gegeven in Utrecht.

Toelatingseisen:

Diploma havo, vwo en mbo (niveau 4). Lees meer over de toelatingseisen.

Studie in cijfers:

Lees meer over Studie in Cijfers.

Student Service Desk

Openingstijden/bereikbaar:
Werkdagen van 09:30-16:30 uur.
E-mail: info@hu.nl
Telefoon: 088 - 481 81 81
Twitter: @HU_Utrecht
Facebook: facebook.com/hogeschoolutrecht
Whatsapp: 06 - 34101698

Nieuwe opleiding!

Social Work aan de HU is nieuw. De opleidingen Culturele Maatschappelijke Vorming, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gaan per 1-9-2017 verder als Social Work; een toekomstbestendige studie!